Butlletí 55

Núm. 55 Març de 2006

  • Fallecimiento de John E. Exner
  • Presentació de dos nous llibres de Miriam Botbol
  • Espai cinema / psicoanàlisi: Figures del doble

Fallecimiento de John E. Exner

Queridos compañeros:

El pasado 20 de febrero falleció en su casa de Ashville, Carolina del Norte, nuestro querido John Exner.

Algunos de nosotros sabíamos que estaba enfermo desde hace tiempo, pero no esperábamos esta mala noticia tan pronto.

Es innecesario glosar la importancia de esta pérdida para el mundo del Rorschach y de la evaluación de la personalidad en general.

A pesar de las diferencias teóricas entre la orientación dinámica de nuestra Escuela y la orientación más cognitiva de su Sistema, siempre ha sido muy enriquecedor todo lo que él nos ha ido enseñando.

Vera Campo recuerda con especial cariño el primer workshop tutorial en que alumnos y profesores se juntaron para aprender entre gritos, discusiones, risas, sorpresas y mucho trabajo. Esto propició un ambiente de integración que además llevó a la apertura del Sistema Comprehensivo a muchos aspectos nuevos, relacionados con características más dinámicas de la personalidad.

Ya en aquellos tiempos, él prestaba atención y analizaba la secuencia, cosa que implica tener en cuenta los aspectos dinámicos de la asociación de ideas, lo que demuestra que tampoco él estaba tan lejos nuestro…

Le recordaremos siempre con mucho cariño!

La CRIPS

Presentació de dos nous llibres de Miriam Botbol

La CRIPS desitja compartir amb tots els companys membres la propera presentació de dos nous llibres de la nostra companya Miriam Botbol.

Com tots sabeu, ella s’ha dedicat des de fa molts anys a la clínica amb infants (també de adults, família, parella, supervisions, etc.) i ara ens ofereix dos llibres sobre els més petits.

La presentació es fa conjuntament amb d’altres obres d’una mateixa col·lecció de l’Editorial Síntesis, anomenada “Crecer Juntos”. Aquesta col·lecció realitza un recorregut per les qüestions més rellevants de l’evolució personal que poden despertar interès i preocupació en pares, educadors i professionals que atenen a nens i a joves.

És una invitació a la reflexió sobre els processos que tenen lloc en aquests períodes, fent-se ressò de les transformacions de la família, la qualitat dels vincles i el suport necessari per a que el desenvolupament es porti a terme en les millors condicions.

Els noms dels llibres de Miriam Botbol són “Bebé, bienvenido al mundo” (0-3años) i “El orgullo de descubrir” (3-6años).

En el mateix acte es presentaran també els següents llibres d’aquesta col·lecció: “Ampliando el mundo” (6-12años) de Beatriz Salzberg y María Luisa Siquier, “Tiempo de transformación” (12-15años) de Mario Izcovich i “Emprender el propio camino” (15-18años) de Xavier Ametller.

L’acte es farà a l’Ateneu Barcelonès, C/ Canuda 6, el dimecres 22 de març a les 20.45 hores. La presentació estarà a càrrec del llibreter Salvador Foraster (llibreria Xoroi) i participen María Luisa Siquier (Directora de l’Escola de Clínica Psicoanalítica amb Nens i Adolescents), Jordi Joan (President de la Federació d’Associacions de Pares i Alumnes de Catalunya) i Pilar Gómez (Psicoanalista. Clínica Psicoanalítca Logos).

Aquesta presentació compta amb el suport del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC), l’Escola de Clínica Psicoanalítica amb Nens i Adolescents, FAPAC (Federació de Associacions de Pares i Alumnes de Catalunya), Logos, Clínica Psicoanalítica, IPSI, E.C.A.i. “Créixer junts” i, com no podia ser d’altra manera, de la nostra SCRIMP.

Us animem a compartir amb nosaltres aquest moment tan significatiu!

La CRIPS

Espai cinema / psicoanàlisi: Figures del doble

La SCRIMP s’adhereix a la realització de l’espai cinema / psicoanàlisi, iniciativa que partint de salvador Foraster i Ramon Sala convoca els interessats en ambdós temes a la projecció d’una sèrie de films molt interessants, seguits dels respectius col·loquis

Amb “Figures del doble” s’inicia una nova programació de l’Espai Cinema / Psicoanàlisi. Aquest Espai es proposa com a lloc de debat i reflexió sobre qüestions plantejades pel cinema que poden interessar a la psicoanàlisi. Convidem psicoanalistes i teòrics del cinema a enfrontar-se a una obra de creació, en aquest cas una pel·lícula. No es tractarà de “psicoanalitzar” cap pel.lícula ni autor, tasca impossible i realment absurda, sinó d’acceptar que és l’obra de creació la que pot proposar qüestions que interroguin la teoria.

El Doble és un tema recurrent en tota la història de la literatura i, també, de llarga tradició cinematogràfica. L’alteritat, el sinistre, la identitat, el narcisisme… són qüestions que sorgeixen al pensar les Figures del doble que ara us presentem.

Les projeccions començaran puntualment els divendres a les 19:30 hores sense presentació prèvia. Finalitzada la pel·lícula hi haurà la intervenció del conferenciant convidat i posterior col·loqui. No es podrà accedir a la sala un cop iniciada la projecció.

L’actual cicle, que abasta de Febrer al juny d’enguany, es titularà “Figures del doble”, i tindrà la següent programació:

17 de febrer, F. W. Murnau, 1924: EL ÚLTIMO (Der Letzte Mann)presentada per Mercè Coll, professora d’Història del Cinema Italià. Universitat de Barcelona. Co-directora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (Drac Màgic).

3 de març, Alfred Hitchcock, 1958: VÉRTIGO. Presentada per Carles Farrés, psicoanalista.

17 de març, David Cronenberg, 1988: INSEPARABLES (Dead Ringers). Presentada per Eduardo Braier, psicoanalista.

31 de març, Luis Buñuel, 1977: ESE OSCURO OBJETO DEL DESEO Presentada per Joan Bauzá, psicoanalista.

21 d’abril, Ruben Mamoulian, 1931: EL HOMBRE Y EL MONSTRUO (Dr. Jekyll and Mr. Hyde). Presentada per Inés Tomás Alabart, psicoanalista.

5 de maig, Robert Siodmak, 1946: A TRAVÉS DEL ESPEJO Presentada per Manuel Baldiz, psicoanalista.

19 de maig, Robert Mulligan, 1972: EL OTRO (The Other) Presentada per Joan M. Minguet Batllori, doctor en Història del l’Art. Professor titular d’Història de l’Art Contemporàni i d’Història del Cinema, UAB.

2 de juny, Ingmar Bergman, 1966: PERSONA Presentada per Clara Arnó i Ana Molinaro, psicoanalistes.

16 de juny, Alfred Hitchcock, 1951: EXTRAÑOS EN UN TREN Presentada per Adolfo Berenstein, psicoanalista.

30 de juny, Krzysztof Kieslowski, 1991: LA DOBLE VIDA DE VERÓNICA Presentada per Josep Mª Català, Master of Arts in Film Theory per la San Francisco State University. Doctor en Ciències de la Comunicació, UAB.

Aquest Espai està organitzat i coordinat per Ramón Sala i Salvador Foraster amb la participació de l’ATENEU BARCELONÈS i LLIBRERIA XOROI.

My Agile Privacy
Aquest lloc utilitza «cookies» tècniques per a millorar l'experiència de l'usuari. En fer clic en "Acceptar", s'autoritzen totes les d'elaboració de perfils. En fer clic en "No accepto" es desactiven totes les «cookies» d'elaboració de perfils.
Advertencia: algunas funciones de esta página pueden estar bloqueadas como resultado de sus opciones de privacidad.